Energieneutraal

Energie neutraal bouwen


In 2020 moeten alle gebouwen bijna Energie Neutraal zijn (BENG: bijna energie neutraal gebouw). De energieprestatie wordt uitgedrukt in 3 indicatoren:

  • BENG 1, de energiebehoefte
  • BENG 2, het primair fossiel energiegebruik
  • BENG 3, het aandeel hernieuwbare energie.


De BENG eisen zijn een aanscherping van de eisen aan de energiezuinigheid van gebouwen, dit betekent dat woningen met een lage EPC of "nul op de meter" woning niet zonder meer voldoet aan de BENG-eisen.

De toekomstige BENG eisen  houden eigenlijk in:

  • Het ontwerp van een gebouw is belangrijk (bv, veel glaswerk op het zuiden)
  • De samenhang in maatregelen blijft belangrijk (ontwerp en locatie/oriĆ«ntatie)
  • Een duurzame opwekker is verplicht (bv. PV-panelen, warmtepomp).


Energiebehoefte wordt niet alleen in de winter bepaald maar ook in de zomerperiode dient er aandacht te zijn voor comfort, denk aan ventilatie en koeling.


Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerp en de uitvoering van een plan die voldoet aan de nieuwe BENG indicatoren, zowel voor energie als elektra.

Investeren in energiebesparende maatregelen levert geld op, de energienota gaat omlaag en de waarde van de woning stijgt. Woningen met een groen energielabel leveren meer op dan woningen met een ongunstiger label.

Een uitgevoerd project in opdracht van een installateur met duurzaamheidsmaatregelen is een kantoorpand in Heiloo.

Door de duurzaamheidsmaatregelen die tijdens de renovatie zijn genomen, is het pand volledig energieneutraal opgeleverd. Door plaatsing van zonnepanelen, een ketelhuis met lucht-water warmtepomp, zware isolatie, triple glas, en Solid air inductie units. Het pand is gasvrij en gebruikt natuurlijke energiebronnen, minimaliseren het gebruik van water door waterbesparende kranen en verlichten door LED verlichting met sensoren.